Mijn wagen (0)

Telefoneren
+32 (0)494 45 80 42
Contact
hello@studio-ode.com
Winkel informatie

Di - za, 11 - 18u

Routebeschrijving

Haverwerf 1, Mechelen

Haverwerf 1, Mechelen

Di - za, 11 - 18u

Giselle in haar studio waar ze haar natuurlijke geurkaarsen maakt.
· ·

Ode aan de natuurlijke Brandt kaarsen

· ·

In een oud gebouw langs de ring van Utrecht, bruist het van creativiteit en ondernemerschap. In elke kamer werken jonge ondernemers vol enthousiasme aan hun projecten. Tussen hen ook Giselle, een uiterst gezellige jongedame met een hart voor natuurlijke geurkaarsen. Met open armen worden we ontvangen in haar gedeelde atelier. Een theetje, iets anders en altijd een lach op haar gezicht. 

Giselle is de trotse oprichter van Brandt Kaarsen. Ze ontwerpt heerlijke collecties natuurlijke geurkaarsen zonder paraffine en bijenwas, maar met etherische olieën en soja- en raapzaadwas. Bovendien hebben de verschillende geuren elk een eigen werking op ons lichaam. Steek de kaars tijdens een avondje thuis aan, geniet van de geur en dommel vervolgens heerlijk weg tussen je lakens.

Foto's door Céline Gladiné
Instagram: @brandtkaarsen
Facebook: Brandt kaarsen

Natuurlijke geurkaarsen door Brandt Kaarsen

Hoe ziet jouw ochtend eruit?

“Ik probeer mijn dag zo relaxed mogelijk te beginnen. Rustig ontbijten, wat muziek spelen en dan mijn fiets op om naar het atelier te vertrekken. Die vijfentwintig minuten fietsen vind ik echt heerlijk. Het is een soort inleiding naar het atelierleven of terugkeren naar het normale leven.”

Was je altijd al creatief bezig?

“Ik heb vroeger veel getekend en toneel gespeeld. Maar dat is een andere vorm van creativiteit dan kaarsen maken natuurlijk.“

 

Giselle van Brandt Kaarsen in haar atelier in Utrecht

Hoe ben je aan dit avontuur begonnen?

“Voor Brandt werkte ik in de veiligheidswereld met beleid en risicoanalyses. Hoewel ik dit in het begin heel interessant vond, wilde ik tegen het einde aan wat anders proberen. Ik solliciteerde bij verschillende bedrijven, zonder resultaat. Na een tijdje ging ik zelfs op gesprek voor jobs die ik niet eens wilde.”

“Diezelfde periode kwam er een vriendin uit Tenessee op bezoek. Zij had een kaars bij van een meisje uit New York dat net haar eigen bedrijf in geurkaarsen gestart was. Dat leek me wel wat. Even later zat ik op het vliegtuig naar New York en hielp ik een maand lang in het atelier. Op zich niet zo lang, maar wel heel intens. “

 “Terug thuis, werkte ik even in het Van Gogh Museum, en startte in oktober 2016 mijn eigen kaarsenbedrijf, Brandt. Het is gewoon zo relaxed dat ik er helemaal gelukkig van word.”

Wat maakt dat ambachtelijke zo speciaal voor jou?

“Het hele proces is enorm meditatief. Je bent gefocust bezig waardoor je weinig over andere dingen nadenkt. De verschillende handelingen, van het lontje knippen, tot het plakken en labelen, geven mij zo’n fijn gevoel. “  

“Daarnaast vind ik het natuurlijke aspect heel mooi. Zo komt mijn was van ecologische teelt en maak ik mijn eigen lontjes zonder schadelijke paraffine. Wat het voor mij makkelijker maakte om met Brandt te starten, was dat ik de verschillende stappen van potje naar kaars al kende van mijn periode in New York. Al moest ik dat proces wel vertalen naar wat ik hier in Nederland en Europa vond.“

Verlies je jezelf ook soms in het proces?

Dat gebeurt wel eens. Ik werk echt op eigen energie. Soms slaap ik iets langer terwijl ik andere dagen al om half acht ’s ochtends begin. Dat is allemaal ok. Alles gebeurt heel erg met mijn eigen flow, daar hecht ik ook veel waarde aan.

Zijn alle producten die je gebruikt met een milieubewust oog gekozen?

Zoveel mogelijk wel. Zo zijn de labels van gerecycleerd suikerpapier dat ik bij een kleine onderneming in Utrecht koop en probeer ik zoveel mogelijk ethisch geproduceerde of herbruikbare producten te gebruiken. De dozen en het verpakkingsmateriaal dat ik van leveranciers krijg, gebruik ik opnieuw. Bovendien kan mijn huisgenoot makkelijk plastiek bolletjespapier dat anders weggegooid zou worden, verzamelen. Als ik toch iets zelf koop, is het zoveel mogelijk gerecycleerd of biologisch afbreekbaar.

Trek je dat milieubewuste door naar je persoonlijk leven?

Jawel. Zo heb ik bijvoorbeeld een fairphone. Je moet er wel veel liefde voor hebben, want hij heeft soms echt kuren. Verder koop ik bijna nooit kleding, alles wat ik draag, heb ik gekregen. Ik help vrienden met het opruimen van hun kledingkast. Alles wat ze weggooien, mag ik nog een keer doorspitten. Daarnaast eet ik zo weinig mogelijk vlees en zijn mijn vriend en ik ook heel actief geweest in een community voor tiny houses in Utrecht. Dat maakt ook dat ik niet zo veel spullen heb.

Wat inspireert jou?

Ik reis heel graag. Al is het niet zo zeer een inspiratie voor het kaarsen maken zelf. Reizen haalt me even uit mijn bubbel zodat ik eens kan kijken wat ik er echt van vind en wat mijn plannen zijn. Ook merk ik dat ik mezelf moet blijven verrassen. Ik kan urenlang doorgaan, maar soms moet ik eens iets helemaal anders doen.

Word je helemaal warm van onze natuurlijke geurkaarsen? Je vindt de refill-, hout- en apotheekcollectie van Brandt kaarsen bij onze self care collectie.